Keresés

|

Hidegben is megbízható gépműködés

Szeretné és elvárja, hogy gépei télen is megbízhatóan működjenek?
A téli hideg nem lehet ok arra, hogy leálljon a munka, mert egy gép meghibásodik a hideg miatt!

4+1 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat és karbantartási jótanácsokat, hogy a téli időszak is stresszmentes legyen ebből a szempontból.

  1. Akkumulátor + hideg + kémia = töltésproblémák:

 Az alacsony hőmérséklet hatására az akkumulátorok kevesebb energiát tudnak leadni, és a teljes feltöltésük is több időt vesz igénybe.

Fontos, hogy a teljesen lemerült akkumulátorok bennük a desztillált vízzel ne fagyjanak meg, mert ez tönkreteszi az akkumulátort, amely a munka leállása vagy lassulása mellett anyagi kárt is jelent a gépet használónak.

  1. A lehűlt hidraulika folyadék okozta problémák:

Hidegben a hidraulika folyadékok megsűrűsödnek, ezért áramláskukkor sokkal nagyobb nyomás keletkezik, mint meleg időben, ami olajfolyást okoz. 

  1. Dízel motorokra vonatkozó jó tanácsok:

Alacsony hőmérsékleten a dermedt motorolaj miatt az indítómotor az elektromos energia többszörösét veszi le az akkumulátorból. Az izzítás – indítás – minimum 20 perc járatás kombináció viszont átsegíti a dízel motorokat a fagyos időszakokon is.

  1. Fagykár elkerülése a szerkezeti elemek és elektronikai eszközök esetében:

Ki gondolná, hogy a szennyezett szerkezeti elemek között megülő és megfagyó víz jégkárokat okoz a a mozgó alkatrészekben? Az elektronika önmagában nem érzékeny a hidegre, de az elektronikai eszközökbe beszivárgott nedvesség zárlatot, mechanikai sérülést okoz a gépekben.

 A gépek tisztántartása és a nedvesség elleni védelme hideg időben kiemelten fontos.

+1  Üvegek és kijelzők védelme

A gépek szélvédői, oldalsó ablakai, kijelzői, valamint a hidraulikus rendszer elemei sérülékenyebbek a hidegben. A gépkezelők figyelme ezeknél is meg tudja előzni a nem megfelelő géphasználatból eredő költségeket.